1C Home   |   Register   |   Today Posts   |   Members   |   UserCP   |   Calendar   |   Search   |   FAQ

Go Back   Official 1C Company forum > 1C Publishing > IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover

IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover Latest instalment in the acclaimed IL-2 Sturmovik series from award-winning developer 1C: Maddox Games.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-06-2012, 09:16 AM
Fergal69's Avatar
Fergal69 Fergal69 is offline
Approved Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Tipton, UK
Posts: 163
Default Graphics Card Upgrade

Hi,

My system is an AMD Phenom 9500 Quad Core 2.2ghz & just upgraded from Windows XP to 7 64bit, & oh joy - can fly around london without the game freezing despite only having 3 gb of RAM.

However, there are little square patches of red on the screen. I assume this is because my system is now running Direct X 11 & my graphics card, being a GEForce Nvidia 9800 GT (1gb) which only supports Direct X 10.

I'm looking to puchase an GEForce Nvidia GT610 which is a 2gb ddr3 memory card as they support direct x 11 & also as they are on offer at the moment from a localshop - don't want to spend a lot on a graphic card at present as just bought Windows 7, thought not at the retail price.

Has any one got this card & how are they finding it on CoD? In the past the graphics cards I've bought have an on board fan, whereas this hasn't. I've plenty of space in my base & have 2 fans on the front of the case sucking in fresh air & obviously a large fan on the rear to exhaust hot air, so despite what the manufactuers say, is there an overheat issue?

Posted this in this forum as well as the technical forum as not sure how many people just look at this forum & only look at the technical forum for assistance if they have problems.

Last edited by Fergal69; 09-06-2012 at 11:35 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-06-2012, 09:24 AM
Tree_UK
Guest
 
Posts: n/a
Default

Hi mate, personally I think that card will struggle to run CLOD, if your on a tight budget you may have more success with a GeForce GTX550Ti but even this card isn't ideal.
Reply With Quote
  #3  
Old 09-06-2012, 10:14 AM
Fergal69's Avatar
Fergal69 Fergal69 is offline
Approved Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Tipton, UK
Posts: 163
Default

thanks for the advice Tree.

Chosing a graphics card is a nightmare - still undecided which to go for. I must admit I do prefer Nvidia based graphics cards.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-06-2012, 10:46 AM
Ataros Ataros is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: USSR
Posts: 2,438
Default

Quote:
Originally Posted by Fergal69 View Post
However, there are little square patches of red on the screen. I assume this is because my system is now running Direct X 11 & my graphics card, being a GEForce Nvidia 9800 GT (1gb) which only supports Direct X 10.
CloD is a DX10 game. The artifacts are caused by the epilepsy filter probably. Turn it off.

610 could be not faster than your card. Check detailed specs (like number of conveyors, data bus, etc.). I would recommend gtx560ti 2gb minimum, gtx660 or 670 as value for money or 680 as a top performer. ATI analogs would also do the job. 2BG+ vram should be good for the future game updates.
Reply With Quote
  #5  
Old 09-06-2012, 11:33 AM
Fergal69's Avatar
Fergal69 Fergal69 is offline
Approved Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Tipton, UK
Posts: 163
Default

[QUOTE=Ataros;458882]CloD is a DX10 game. The artifacts are caused by the epilepsy filter probably. Turn it off.


Epilepsy filter is turned off
Reply With Quote
  #6  
Old 09-06-2012, 11:54 AM
macro macro is offline
Senior Member
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 217
Default

I use a 560 ti 1gb card (out of old pc) and it runs great on my new 3.8 ghz quad core system. I also have 16gb ddr 3 ram so dont know if this compensates for graphics not being latest one??
Reply With Quote
  #7  
Old 09-06-2012, 12:24 PM
vranac vranac is offline
Approved Member
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 161
Default

If you are on a tight budget 560(non Ti) will do, but you have slow CPU and CloD
is very dependant on processor power.
Maybe you should look for some phenom II (955, 965,..) or 960T if you can find them. I suppose your motherboard will support those CPUs.
__________________
______________________________
http://www.aircombatgroup.co.uk
http://102nd.org/
Reply With Quote
  #8  
Old 09-06-2012, 01:37 PM
Pudfark Pudfark is offline
Senior Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Republic of Texas
Posts: 363
Default

I agree with the observations of the other posters in this thread.
However, note my system specs below... I cannot get CloD to run
useable with it.
Reply With Quote
  #9  
Old 09-06-2012, 02:26 PM
Fergal69's Avatar
Fergal69 Fergal69 is offline
Approved Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Tipton, UK
Posts: 163
Default

mmmmmmmmmmmmmmmm??????????????

got the same odd bits of graphics when not in CloD, but also when using desktop after coming out of CloD, but then they disapear.

Graphics on DCS A-10 simulator plays up also, ie. the ground has no details just a flat plain coloured patch that jumps between being ground & the plain patch - probably a compatability/confict problem.

Have the latest drivers for my Nvidia 9800GT after instaling Window 7 (64 bit), but I wonder if it's, as the box says, 'certified for windows vista' & 'compatable with windows 7'

Thanks for the advice on graphics cards guys - I'll let you know what I end up with, if I do get one, & let you know the outcome.
Reply With Quote
  #10  
Old 09-06-2012, 04:15 PM
Brainless Brainless is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: Varna, Bulgaria
Posts: 20
Default

Going from 9800GT to GT610 is a HUGE downgrade. GT610 is couple of times slower than 9800GT. It has only 48 cuda cores and it is with 64 bit memory interface.
What is your display resolution? I guess that you have problem with drivers.
One year ago I played DCS A-10 with my old 4850 with only 512MB ram without any problems. I even played CloD, but with Effects set to LOW. With effects set to HIGH video card/driver crashed due lack of enough video memory.
My opinion is that with your current video card you can play CloD if you can solve the problem with drivers.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 12:23 AM.

Based on a design by: Miner Skinz.com

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 2007 1C Company. All rights reserved.